Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovei Rasai Dičpetrienei žiemos šventės prasideda lapkričio pabaigoje. Jau dešimt metų ji tokiu laiku rytus pradeda virtuvėje, kur visą šventinį laikotarpį kepa savo firminius keksus ir dar šiltus kaip padėką veža ištikimiausiems organizacijos rėmėjams. Šiais metais šį keksą sau ar dovanų galės įsigyti visi norintys Lietuvos gyventojai, o jį pirkdami – parems „Gelbėkit vaikus“ kuruojamus vaikų dienos centrus. R. Dičpetrienė kekso receptu pasidalino su vienos seniausių lietuviško kapitalo duonos kepyklų „Biržų duona“ komanda, kuri šiuo kepiniu papildė savo šventinių gardėsių asortimentą.
„Dalijimasis yra neatsiejama artėjančių gražiausių metų švenčių dalis. Galvojant, kaip atsidėkoti dosniausiems, niekada neatsisakantiems padėti mūsų organizacijai rėmėjams, gimė idėja nustebinti juos rankų darbo dovana. Taip jau dešimtmetį nuo lapkričio galo iki gruodžio pabaigos mano namų virtuvėje orkaitė dirba visu pajėgumu, o aš dar karštus keksus su dėkingumu vežu į skirtingas mūsų šalies įmones dovanodama jų darbuotojams dėmesį ir saldžios pertraukos akimirkas. Būtinai karštus, nes tas momentas, kai paėmę į rankas šiltą keksą žmonės nušvinta, man yra tikrosios Kalėdos. Jų nuostaba, emocijos yra didžiausias „ačiū“, – pasakoja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.
R. Dičpetrienės teigimu, darbas virtuvėje jai yra kaip meditacija. Čia ji atsipalaiduoja ir mėgsta eksperimentuoti, tačiau keksas yra vienintelis, kurį ji gamina griežtai laikydamasi nurodymų iš sesers dar vaikystėje gautame recepte.
Apie šią R. Dičpetrienės kasmetinę tradiciją išgirdę kepyklos „Biržų duona“ vadovai pamatė galimybę išplėsti organizacijos ir įmonės partnerystę. Drauge patobulinę receptūrą, jie į šventinį kepyklos kepinių asortimentą įtraukė šį gardėsį ir savo pirkėjams suteikė galimybę ne tik mėgautis keksu, bet ir įsipareigojo 10 centų nuo kiekvieno parduoto gaminio skirti organizacijos „Gelbėkit vaikus“ kuruojamų vaikų dienos centrų vaikams.
„Siekiame, kad vaikų dienos centrai būtų pasiekiami ne tik sudėtingiau gyvenančių šeimų vaikams, bet atvertų duris visiems, norintiems turiningai ir saugiai leisti laiką. Tik tam, kad vaikų dienos centrai gyvuotų, mums nuolat reikalinga parama. Psichologų konsultacijos, edukacijos, išvykos… visa tai kainuoja, bet mes taip pat matome, kokią neišmatuojamą naudą tai duoda vaikams, todėl esame be galo dėkingi tiems, kas saugia ir šviesia vaikų vaikyste rūpinasi kartu su mumis. „Biržų duona“ man visada asocijavosi su namais, jaukumu, šeima, todėl labai džiaugiuosi, kad būtent šios kepyklos dėka mano keksu galės mėgautis, džiaugtis ir remti „Gelbėkit vaikus“ globojamus vaikus žmonės visoje šalyje“, – teigia „Gelbėkit vaikus“ vadovė.
„Nors su Rasa bei „Gelbėkit vaikus“ organizacija bendradarbiaujame ne pirmą kartą, buvo be galo malonu, kai vasarą sulaukėme jos svečiuose su dar šiltu ir kvepiančiu naminiu keksu bei idėja su mūsų pagalba padovanoti jį Lietuvai. Ši iniciatyva nėra tik apie skanaus naminio kekso kepimą. Tai apie džiaugsmo akimirkų bei šviesesnės ateities kūrimą kiekvienam vaikui. Rinkdamiesi šį šventinį kepinį jūs tampate labai prasmingos kelionės, kuria siekiama ugdyti, pakylėti ir padaryti vaikų kasdienybę šiek tiek saldesne, dalimi“, – sako „Biržų duonos“ vykdomasis direktorius Andrius Kurganovas.
Kepyklos „Biržų duona“ vadovai gruodžio mėnesį taip pat dovanoja 3 ekskursijas-edukacijas kepykloje 60-iai vaikų iš „Gelbėkit vaikus“ kuruojamų vaikų dienos centrų.
„Tiek kaip šeimos verslas, tiek kaip viena seniausių kepyklų Lietuvoje matome prasmę ne tik lietuviškos duonos, mūsų paveldo ir tradicijų išlaikyme. Mums be galo svarbu prisidėti tiek prie Biržų bendruomenės, tiek prie visos Lietuvos augimo. Koks džiaugsmas ir pilnatvė užplūsta kepykloje sulaukus smalsumu ir įkvėpimu žibančių mažų akučių. Tikime, kad drauge su jumis kuriame ateitį, kurioje kiekvienas Lietuvos vaikas su nekantrumu ir džiaugsmu žvelgs į rytojų“, – teigia A. Kurganovas.
Šventiniu „Biržų duonos“ ir „Gelbėkit vaikus“ keksu iki 2024 m. sausio vidurio bus prekiaujama „Biržų duonos“ firminėse krautuvėse, „Kmyninėse“ bei „Sucré kepinių namuose“.